De geschiedenis van de ritssluiting

Rits

Ritsen zijn niet langer alleen functioneel en hebben zeker de eerste rij bereikt. De metalen tanden veredelen jurken, rokken en tops als designelement en vervangen chains & Co. Het past vakkundig in elke styling, of het nu als onzichtbare ritssluiting of als opvallend designelement is. Er zijn zelfs geen grenzen aan het kleurenspel. Of het nu glanzend metallic koper, zilver of goud, transparant nylon, gekleurd of met een trompe l’oeil effect zoals Richmond is, met deze sluiting is technisch alles mogelijk. Hier kun je zien wie de rits heeft uitgevonden en hoe deze zich in de loop der jaren tot een ingenieus alledaags object heeft ontwikkeld.

1851: Elias Howe, VS, verkrijgt een eerste patent voor een sluiting die bestaat uit twee versterkingen die aan de randen van de stof zijn genaaid om aan elkaar te worden verbonden. Om de richels heen zaten kleine metalen beugels, waarop de beugels in de lengterichting konden worden geschoven. De clips zelf waren op hun beurt bevestigd aan een smalle katoenen band, zodat er een opening van twee vingers was tussen de lipjes. Als je de lipjes uit elkaar trok met het katoenen lint, was het kledingstuk gesloten. Als je de flappen weer tegen elkaar duwde, ging het kledingstuk open. Dit idee kan worden omschreven als de eerste benadering van de realisatie van de ritssluiting.

1890: Al in 1890 vond Max Wolff, Moskou, de spiraalrits uit die we allemaal kennen. Door een gebrek aan geschikte materialen werden deze ritsen echter pas wijdverbreid in de jaren 1950, nadat nylon spiralen werden gebruikt in plaats van die van staal of metaal. 1893: Whitcomb Judson, New York, introduceert zijn haaksluiting, ook wel de ‘eerste ritssluiting’ genoemd. Omdat deze sluitingen meer opengingen dan gesloten en omdat ze bijna net zo duur waren als de te sluiten objecten, was de verkoop extreem laag.

1908: De Zweed Gideon Sundback lanceerde zijn eerste ritssluiting in de VS onder de naam “Model Plako”. Aan de andere kant kwam het succes niet – degenen die geïnteresseerd waren in ritssluitingen waren hun eerdere ervaringen met eerdere sluitingen niet vergeten.

1911: Een keerpunt in de ontwikkeling van de ritssluiting zou een patent kunnen zijn, dat in 1911 in Zwitserland werd geregistreerd door mevrouw Catharina Kuhn-Moos en de heer Henri Forster. In feite is de klassieke ritssluiting hier geboren. Niet alleen dat de in de tekening in het octrooi getoonde ritselementen vandaag de dag nog voornamelijk in hun basisvorm worden gebruikt, de slider toont ook de basisvorm, die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, uiteraard met passende verfijningen. Noch de uitvinders zelf, noch anderen die in het octrooi geïnteresseerd waren, hadden de werkelijke waarde van deze uitvinding ingezien. Omdat niemand zelf een licentie of het octrooi kon verwerven, liep het octrooi na enkele jaren af.

1912: Sundback voert opnieuw een baanbrekende ontwikkeling uit. Of en in hoeverre het Kuhn-Moossche-octrooi hier invloed heeft gehad, is niet vast te stellen. De kern van de verbetering was om de blokken van de Kuhn-Moos-RV te vervangen door lamellen die uit een metalen strip waren geponst – vandaag de dag worden de klassieke metalen ritsen nog steeds met dit proces gemaakt.

1924: De uitvinder van St. Gallen, Dr. Martin O. Winterhalter om een ​​goede ritssluiting te maken zonder de patenten van Sundback te schenden. Zijn Rinne-Rippe-patent vormde de basis voor het starten van zijn ondernemingen in Duitsland en in verschillende Europese landen onder de naam ri-ri. Zijn grote pionierswerk bestond erin dat hij de eerste was die sluitingen ontwierp die in massa geproduceerd konden worden. Hij ontwikkelde en bouwde ook de machine voor hun fabricage.

1929: Een van de belangrijkste innovaties op het gebied van ritsen was de uitvinding van het spuitgietproces voor de productie van spuitgegoten kunststof en metalen kettingen. Het is de verdienste van riri-Werke dat dit proces is ontwikkeld.

1936: Vanwege de politieke situatie in Duitsland keert Winterhalter terug naar Zwitserland en richt in Mendrisio het bedrijf riri op.

1945: Rationalisering werd het dominante modewoord. Metalen ritsen worden steeds vaker vervaardigd volgens het “DaB”-proces (wire on tape). Hiervoor worden de nietjes uit draad geponst en tegelijkertijd in één productiestap op de weefselband gedrukt. DaB sluitingen hebben meestal een ruw oppervlak. De riri metalen ritsen worden nog steeds vervaardigd volgens het zeer complexe, klassieke proces. Voordat de nietjes op de band worden geperst, wordt hun oppervlak gepolijst en gegalvaniseerd (classy look, geen ruwe randen, uitstekende oppervlaktekwaliteit).

De geschiedenis van de ritssluiting
Schuiven naar boven