Investeren in cryptocurrencies: alles wat je moet weten

Coins

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Monero (XMR), IOTA (MIOTA) – cryptocurrencies zijn alomtegenwoordig in de media. Spectaculaire succesverhalen en winsten in de miljoenen, zo niet miljarden zijn gemeld – maar is het raadzaam om in virtueel geld te investeren en is digitale valuta een nieuw financieel instrument?

Wat is een cryptovaluta?

Cryptocurrency is de overkoepelende term voor virtuele valuta die als digitaal betaalmiddel kunnen fungeren. Er zijn geen banken nodig voor de betalingsprocessen. Financiële instellingen worden vervangen door een gedecentraliseerd netwerk waarvan de deelnemers transacties beheren en nieuwe valuta-eenheden genereren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de blockchain-technologie waarop elke cryptocurrency is gebaseerd. Het voorvoegsel “crypto” is afgeleid van de term cryptografie, die op zijn beurt uit het oud-Grieks komt en kan worden vertaald als “geheim schrijven”. Tegenwoordig beschrijft cryptografie een deelgebied van de informatica dat zich bezighoudt met de versleuteling van geheime gegevens.

Een blockchain (samengesteld uit “blok” en “keten”) wordt vaak een “collectief boekhoudsysteem” genoemd. In blokken met gegevens bevat het versleutelde informatie over alle transacties die zijn gedaan met een specifieke cryptocurrency. Het functioneert als een database waarvan de blokken niet op een centrale server staan ​​maar op de computers van het grote aantal deelnemers dat het beheert. Iedereen kan deelnemer worden in dit gedecentraliseerde netwerk en rekenkracht leveren om de dataketen voort te zetten. Dit wordt beloond door het ontvangen van valuta-eenheden (“munt” of “munt” of “token” of “token”) van de bijbehorende cryptocurrency. Dit proces wordt “mijnbouw” genoemd.

Zodra een transactie in de blockchain is vastgelegd, kan deze door geen enkele deelnemer meer worden gewijzigd. Dit beveiligt het en individuele valuta-eenheden kunnen niet meer dan één keer worden gebruikt. Om deze reden is er geen behoefte meer aan gevestigde instituten die altijd al intermediair zijn geweest bij geldtransacties.

Waarom zijn er cryptocurrencies?

Het doel van de eerste cryptocurrency, Bitcoin, was simpelweg om een ​​betalingssysteem te creëren dat zou werken zonder financiële instellingen, om consumenten een zekere mate van informatieve zelfbeschikking en anonimiteit te geven. Hierdoor wordt Bitcoin de laatste jaren onder meer gebruikt als betaalmiddel voor illegale transacties. Hoewel deze omstandigheid de sociale acceptatie van cryptocurrencies verminderde, is de onderliggende technologie nu uitgebreid en verbeterd. Cryptocurrencies kunnen nu voor veel meer worden gebruikt dan alleen geldtransacties, omdat ze een veilig, snel en kosteneffectief alternatief bieden voor het overdragen van gevoelige gegevens.

In een proefproject gebruikt het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties bijvoorbeeld Ethereum om middelen aan vluchtelingen te verdelen. De organisatie geeft voedselbonnen uit via de blockchain en betrokkenen kunnen in vluchtelingenkampen betalen met irisscan. Op deze manier gaan de financiële middelen rechtstreeks naar de behoeftigen en is corruptie geen probleem meer voor de organisatie.

Facebook wil ook een eigen digitale munteenheid, Libra, introduceren om wereldwijd betalen via Facebook, WhatsApp en Instagram mogelijk te maken. De koppeling naar een valutamandje is bedoeld om Libra te beschermen tegen waardeschommelingen. Centrale banken stonden tot nu toe sceptisch tegenover de plannen van de socialemediagigant.

Welke cryptocurrencies zijn er?

In 2009 werd de eerste en waarschijnlijk bekendste cryptocurrency gecreëerd: Bitcoin (BTC). In termen van marktkapitalisatie is de eerstgeboren cryptomunt nog steeds goed voor het grootste deel van de virtuele valutamarkt. Ethereum (ETH) en Binance Coin (BNB) volgen als de tweede en derde grootste cryptocurrencies. In totaal zijn er nu echter zo’n 5.000 verschillende cryptocurrencies wereldwijd en groeit het aantal virtuele valuta dagelijks. Maar waarom zijn er zoveel verschillende valuta’s?

Allereerst is de technologie verbeterd en ontwikkeld sinds de Bitcoin verscheen. Dit maakte de weg vrij voor valuta-alternatieven die veel voordelen bieden ten opzichte van Bitcoin en hun eigen aandachtspunten hebben.

Zo is Litecoin sneller dan Bitcoin, kan Ethereum niet alleen worden gebruikt om valutatransacties uit te voeren, maar ook om contracten af ​​te sluiten, zogenaamde ‘smart contracts’, en wordt Ripple door banken gebruikt om reguliere overboekingen te versnellen. Bitcoin-boom en crypto-gekte

Samen met technologische vooruitgang kwam de Bitcoin-boom. Vanaf medio december 2017 was een enkele bitcoin bijna $ 20.000 waard. In de maanden die volgden kelderde de waarde. Aan het einde van 2018 was een bitcoin soms minder dan $ 3.000 waard – een waardedaling van 85%. In maart 2021 was de waarde van een enkele bitcoin weer boven $ 50.000 gestegen. De recordbrekende activa van de alternatieve valuta maken de markt bijzonder interessant voor speculatie, waardoor prikkels worden gecreëerd voor het ontwikkelen van meer cryptocurrencies en het uitvoeren van nieuwe uitgiften van crypto-eenheden.

Er ontstaan ​​voortdurend nieuwe ideeën, plannen en bedrijfsmodellen voor digitale valuta zonder contant geld. Of het nu gaat om cryptocurrencies gekoppeld aan diamanten (“Carat”), cryptovaluta die wordt gegeven als beloning voor goede daden (“Hullcoin”), of een valuta die gewoon een parodie is op Bitcoin (“Dogecoin”) – de verbeelding lijkt geen grenzen te kennen.

Nog moderner, voor zover je hier nog van kunt spreken is de Solana, die een grote toekomst wordt toegedeel. Hier kun je de ontwikkeling in de Solana koers euro volgen.

Hoe werkt cryptocurrency als betaalmiddel?

Koffie en toast kopen in de supermarkt met Bitcoin, Ethereum & Co.? Deze vorm van betalen is nog niet wijdverbreid, maar is in principe mogelijk.

Het gebruik van cryptocurrencies als regulier betalingssysteem is nog steeds behoorlijk problematisch, omdat er geen vaste wisselkoersen zijn en de koersen veel fluctueren. Daarbij is het voor retailers vaak riskant om bijvoorbeeld cryptocurrencies te accepteren. Desalniettemin bieden steeds meer online winkels aan om openstaande factuurbedragen te betalen met girale digitale valuta. De Coinmap-pagina bevat alle winkels die cryptocurrencies accepteren. Tot nu toe zijn de virtuele valuta echter voornamelijk opgeslagen in zogenaamde “wallets”, digitale portemonnees, en beveiligd met privésleutels in de vorm van numerieke codes.

Investeren in cryptocurrencies: alles wat je moet weten
Schuiven naar boven