Koffiefilters vouwen – Daarom en zo werkt het

Filterzakjes

De meeste mensen weten dat je koffiefilters moet opvouwen, maar voor velen is dit niet vanzelfsprekend. We leggen uit waarom je koffiefilters opvouwt

Moet je koffiefilters opvouwen?

Koffiefilters moeten om verschillende redenen worden opgevouwen. Enerzijds past een uitgeklapt filter niet ideaal in de filterinzetstukken, omdat het anders aan de bovenkant zou uitsteken. Aan de andere kant wiebelt het koffiefilter omdat de randen met de reliëfnaad niet op de bodem en aan de zijkant in de houder liggen. Daarnaast kunnen de randen sneller breken of kan het koffiefilter zelf instorten.

Hoe een koffiefilter correct op te vouwen?

Koffiefilters worden in twee stappen opgevouwen. Vouw eerst de onderrand met de reliëfnaad in één richting en dan de zijrand. In principe maakt het niet uit welke rand je eerst vouwt. Als de gevouwen randen echter weer snel ontrafelen, helpt het om de twee randen in verschillende richtingen te vouwen.

En dan in een filterzakjeshouder de filters bewaren!

Hoe grote koffiefilters op te vouwen

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de verkeerde koffiefilters in het winkelmandje belanden en thuis blijken ze toch te groot te zijn voor gebruik. Dit is geen probleem. Vouw de koffiefilters gewoon wat royaler of dubbel.

Waarom zijn koffiefilters niet al opgevouwen?

Enerzijds maakt het vouwen de productie complexer door de extra productiestap en anderzijds zouden er minder koffiefilters in de verpakking passen, wat uiteindelijk ook de opslagruimte vergroot.

3 koffiefiltertips

Tip 1: Hoeveel gemalen koffie? – Hoeveel koffiepoeder je gebruikt om koffie te zetten is natuurlijk eenkwestie van smaak. De vuistregel is echter 60 gram koffiepoeder voor 1 liter water of 12 gram (1 volle eetlepel) voor één kop (200 ml).

Tip 2: Bevochtig het koffiefilter – Het bevochtigen van het koffiefilter zou de papiersmaak moeten verminderen. Plaats hiervoor het gevouwen koffiefilter in de houder en draai het vervolgens met heet water naar buiten.

Tip 3: Wat betekenen de cijfers op de koffiefilters? – De nummers op de koffiefilterverpakking (bijv. 1×2 of 1×4) geven aan hoeveel kopjes er gezet kunnen worden met een wegwerpfilter.

Koffiefilters vouwen – Daarom en zo werkt het
Schuiven naar boven