Tuinmeubelen van kunststof (ook polyrotan) wintervast maken

Tuinzitje

Tuinmeubelen van kunststof, ook meubelen van zogenaamd polyrotan, hebben relatief weinig onderhoud nodig. Buiten hebben ze vooral last van het fijne stof dat op hun oppervlak neerslaat en daar een grijze waas vormt.

De grijze waas moet je niet proberen te verwijderen met schuurmiddelen, waarschuwt Stiftung Warentest Berlin, volgens een bericht in Focus. Dienovereenkomstig maakt de reiniger het meubel schoon, maar zou tegelijkertijd het oppervlak krassen. En het zou veel gemakkelijker zijn voor stof en vuil om in de fijne krassen te blijven steken. In plaats daarvan zouden de producttesters allesreinigers of azijnreinigers aanbevelen om plastic meubels schoon te maken. Bij lichtgekleurde meubels helpt het huismiddeltje bakpoeder ook tegen hardnekkig vuil. En doffe of ruwe plekken zouden dankzij autopoets weer gaan glanzen.

Zelfs als vocht geen invloed heeft op plastic meubels, is het raadzaam om deze ’s winters binnen beschermd te laten. Zonlicht en temperatuurveranderingen laten immers na verloop van tijd hun sporen na. Het materiaal wordt broos en in het ergste geval scheurt het. Er zijn al kunststof meubelen die speciaal zijn uitgerust om de negatieve effecten van zonlicht te weerstaan ​​(trefwoord: UV-stabiel). Als kunststof meubelen de winter buiten moeten doorbrengen, moet u deze in ieder geval afdekken om ze te beschermen tegen zon, vuil en neerslag.

Metalen tuinmeubelen winterklaar maken

Ook bij metalen tuinmeubelen zijn er grote verschillen in weersbestendigheid en winterhardheid. Gietijzeren en smeedijzeren tuinmeubelen zijn erg roestgevoelig. In de regel koopt u de onderdelen die al door de fabrikant zijn beschermd, d.w.z. geverfd. Maar omdat de verf na verloop van tijd afbladdert, kunt u roestvorming tijdens het tuinseizoen voorkomen met geschikte roestwerende middelen en verven. Tijdens het natte en koude herfst- en winterseizoen horen deze metalen tuinmeubelen zeker thuis in een droge overkapping. Tuinmeubelen van aluminium en RVS zijn onderhoudsvriendelijker en qua gewicht ook lichter dan zware ijzeren meubelen. Ze zijn beduidend minder roestgevoelig, tenminste zolang hun overgangsverbindingen (klinkpunten) goed zijn gewerkt. Anders zijn dat precies de plekken die de neiging hebben om te roesten.

Hoogwaardige tuinmeubelen, van betere merken zoals bijvoorbeeld 4 seasons outdoor, van aluminium en roestvrij staal kunnen gemakkelijk buiten overwinteren. Bij metalen meubelen die een kunststof laag hebben is de situatie anders: als de laag van hoge kwaliteit en smetteloos is, vinden de meubelen het niet erg om buiten te overwinteren. Als u echter twijfelt over de onberispelijke kwaliteit van de coating, moet u de metalen meubelen in de winter opbergen. Als kunststof onderdelen in opvouwbare metalen meubelen worden geïntegreerd, hebben ze de hierboven beschreven zonwering nodig. Dit is ook beschikbaar voor metalen meubelen in de vorm van speciale beschermhoezen voor bijvoorbeeld voetkappen of voegelementen.

Tuinmeubelen van kunststof (ook polyrotan) wintervast maken
Schuiven naar boven