Voor- en nadelen van walnotenhout

Horloge

Walnoot ook wel walnotenhout genoemd. Persoonlijk was Sinterklaas het eerste waar ik aan dacht. Op 6 december kijken alle kinderen uit naar de laarzen van de kerstman met mandarijnen, snoepjes, pinda’s en walnoten. Natuurlijk snacken de ouders ook af en toe. Maar eerst dacht ik niet dat er ook horloges van dit hout gemaakt konden worden.

Maar waarom kijkt u nu? Het hout is al erg populair bij interieurontwerpers, maar ook bij de producten van houten horloges. Het is extreem vormvast en visueel zeer aantrekkelijk door zijn patroon. Het wordt vaak verhandeld als alternatief voor tropisch hout omdat het veel duurzamer is. Het is dan ook heel begrijpelijk dat het ook gebruikt wordt voor accessoires in de mode-industrie. Als je er een simpele wijzerplaat van maakt, wordt het meteen een opvallend horloge. Natuurlijk geen sporthorloge, omdat het door grote hoeveelheden water kan worden verpest, maar het is een trouwe metgezel in het dagelijks leven.

Duurzaamheid van walnotenhout

In de huidige discussie over milieu en klimaat doet walnotenhout het buitengewoon goed. Het is een Europees hout, grotendeels afkomstig uit Frankrijk, en heeft daardoor een korte transportroute met een lage CO2-uitstoot. Je doet zelfs iets goeds voor het milieu, want als je een houten horloge koopt, wordt er meestal weer een boom geplant. Dus als je meerdere horloges uit één boom verkoopt, heb je meerdere nieuwe bomen. Dit mag echter niet de indruk wekken dat de bomen speciaal zijn gekapt om er horloges van te maken. De klokken zijn veelal gemaakt van resthout dat nergens anders gebruikt kan worden. Maar waarom een ​​horloge maken van een boom die onze lucht zuivert in plaats van leer. Dieren vervuilen de lucht toch veel meer dan wij? Ja, de dieren hebben een hoog aandeel in de CO2-uitstoot. Dit komt echter vooral door de bio-industrie. En heb je ooit een zegel op je leren horloge ontdekt dat een eerlijke veehouderij bevestigt? Daar hoef je je bij houten horloges niet al te veel zorgen over te maken. En de CO2-uitstoot is zo lager.

De prijs wordt opgedreven door de lage beschikbaarheid, aangezien de hele boom direct geoogst moet worden en niet opnieuw kan uitlopen. Het meeste hout komt van de wortels, dus je moet meteen een nieuwe plant in het veld zetten om decennia later weer hout te kunnen oogsten. U kunt er echter zeker van zijn dat niet iedereen zo’n horloge heeft en dat het altijd in het oog zal springen. Dus het hout dat u binnenkort zult dragen, is generaties voor ons verbouwd. Al in de Middeleeuwen werd dit hout beschouwd als een luxe teken. Iedereen die een deur van dit hout liet maken, was automatisch een burger van groot belang en rang. Deze reputatie gaat vandaag nog steeds vooraf aan de walnoot.

Een bijzonder geschenk is dan ook een houten horloge dames, dat van deze prachtige houtsoort gemaakt is.

Voor- en nadelen van walnotenhout
Schuiven naar boven