Tips voor het invriezen van voedsel

Voedsel invriezen

Alles vers alstublieft! Om ervoor te zorgen dat wat niet vers kan worden gebruikt, zoveel mogelijk voedingsstoffen en vitamines behoudt, moet het vroeg worden bewaard en worden ingevroren.

Voedsel invriezen – het moet vers zijn

Bij het invriezen wordt voedsel lang bewaard, bijna tot een jaar. Maar hoe lang is het zelfgevroren voedsel houdbaar, wat kun je invriezen en waar moet je op letten bij het invriezen of ontdooien? Als u zelf voedsel en voorgekookte maaltijden invriest, heeft versheid de hoogste prioriteit. Hoe langer het voedsel op cryoslaap wacht, hoe groter het kwaliteitsverlies. Het is het beste om direct na aankoop na te denken over welke voedingsmiddelen moeten worden bewaard.

Juiste voorbereiding, verpakking en etikettering

Zodra het product voor het vriesproces is voorbereid (schoongemaakt, gedroogd, in stukken gesneden, eventueel geblancheerd, al gekookt afgekoeld), wordt het in kleine porties in een bakje dat geschikt is voor de vriezer of een speciale diepvrieszak, die ondoordringbaar voor lucht en vocht.

Om het in te vriezen voedsel te beschermen tegen verlies van vitamines en vriesbrand (zie hieronder), moet u proberen zo min mogelijk lucht in de verpakking te laten – u kunt het vlees het beste vacuümverpakken wanneer u het koopt. Een bakje mag echter niet te vol worden gevuld, anders zou het kunnen barsten als het ingevroren is (door de uitzetting van zeer waterige voedingsmiddelen) of in ieder geval zou het deksel eraf kunnen komen.

Houdbaarheid van het bevroren voedsel

Nu is het zaak de diepvriesvoeding zo snel mogelijk af te koelen zodat het natuurlijke verouderingsproces van de voeding wordt gestopt. Sommige diepvriezers hebben een zogenaamde “shockfreeze”-functie, maar als het gewicht van de diepvriesproducten niet hoger is dan 1000 g, kunt u zonder. Als er echter te veel voedsel in één keer in de vriezer wordt geplaatst, vertraagt ​​het koelproces en gaat het voedsel verloren aan houdbaarheid en kwaliteit.

Het is belangrijk om het vriesverse voedsel niet op reeds ingevroren zakken en containers te plaatsen, maar het liever plat in de diepvriesdoos te leggen, zodat het invriesproces gelijkmatig kan plaatsvinden.

Voor de juiste methode van invriezen, want ieder levensmiddel en gerecht is toch weer wat anders, kun je bijvoorbeeld kijken op https://www.invriezen.eu/.

Tips voor het invriezen van voedsel
Schuiven naar boven